Virtuális hálózatok

VIRTUÁLIS- LÁTSZÓLAGOS HÁLÓZAT

A virtuális informatikai hálózatok NEM Fizikai hálózatok. Hanem

Ezek lehetnek:

VLAN

A VLAN vagy virtuális helyi hálózat egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy egy nagyobb fizikai hálózatot több kisebb logikai hálózatra bontsunk.

Ez hasznos lehet például otthoni vagy vállalati hálózatokban, ahol különböző osztályok vagy részlegek különböző hálózati igényekkel rendelkeznek.

A VLAN segítségével a hálózat adminisztrátorai könnyen kezelhetik a hozzáférést és a biztonságot az egyes részlegek között, miközben fenntartják a fizikai hálózat egyszerűségét.

Ezt szokták használni elszeparálásra is,
Például van egy kamera hálózat, ahol csak IP kamerák lehetnek rajta,
illetve van egy produktív hálózat, amin folyik a kommunikáció.
Lehetőség van ezt tűzfal szabályokkal megoldani, hogy csak adott gépek érjék el az erőforrást.

Előnyei a VLAN megoldásnak:

  • 1 db fizikai kábelen 4096 darab elszeparált VLAN-t tudunk létrehozni
  • ha több hálózatot szeretnék kivinni a kliens végpontra, elég egy darab kábelen megoldani
  • nagyobb távolságokra vihető el
  • Adat hálózat és VoIP (hang alapú) hálózatot támogat

Hátrányai:

  • VLAN képes eszközöket szükséges építeni a hálózatba (router, switch)

VPN (Virtual Private Network):

A VPN, vagy virtuális magánhálózat, egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül biztonságosan kommunikáljunk.

Általában ezt olyan esetben szoktuk használni, ahol olyan erőforrást szeretnénk elérni, például otthoni, vagy vállalati szerverünket, ami nem kerülhet ki a nyílt internetre biztonsági szempontból. így lehetőség van biztonságosabban elérni.

Alapvetően egy VPN olyan titkosított csatornát teremt a számítógép (kliens) és az internet szolgáltató között, amely megvéd a külső szemek elől.

Miért jó ez?

Például akkor, amikor nyilvános Wi-Fi hálózatokat használunk, amelyek gyakran sérülékenyek a hacker támadásokra. A VPN segítségével biztonságban tarthatjuk az online tevékenységeinket, például a banki tranzakciókat vagy a személyes üzeneteket.

Tunnel

A „tunnel” (magyarul: alagút) egy olyan fogalom, amelyet az adatok elméletileg biztonságos továbbítására használnak az interneten vagy más hálózati közegben.

A biztonságos tunnel, itt azt jelenti hogy titkosított csatornán működik, míg a alapból a szabványos tunnel nem kínál fel titkosítást!

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az adatokat egy hálózatról átvigyük egy másikra, anélkül hogy harmadik fél hozzáférne azokhoz.