Virtuális hálózatok

VIRTUÁLIS- LÁTSZÓLAGOS HÁLÓZAT


A virtuális informatikai hálózat egy olyan hálózat, ahol a csatlakoztatott eszközök a virtuális teret használja az adatkapcsolat létrejöttéhez. Nincs kábel, nincs földrajzi határ.
A virtuális hálózat nem követi a hagyományos hálózati szabályokat, hisz nincs vezeték korlát. De lehetővé teszi a hálózat hatókörének bővítését a csúcsteljesítmény eléréséhez számos egyéb más előny mellett. Maga a hálózat olyan korlátlan, mint az internet.

A virtuális hálózatok és rendszerek igen gyorsan fejlődnek, és a közeljövőben döntően befolyásolják mindennapi életünket.

A VIRTUÁLIS HÁLÓZAT ELŐNYEI

 • TÁVOLI MUNKAVÉGZÉSI LEHETŐSÉGE: A virtuális hálózat lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról hozzáférjünk a védett belső hálózataikhoz.
 • DIGITÁLIS BIZTONSÁG: A virtuális hálózatok használatával biztonságosabbá teheti hálózatait olyan szolgáltatások alkalmazásával, mint például titkosítás.
 • RUGALMASSÁG és MÉRETEZHETŐSÉG: Mivel ez virtuális, és nem sok hardver szükséges a virtuális hálózat létrehozásához, így költséghatékonyabb is a rendszer.
 • KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁS: a hardver csökkentésével a vállalkozások profitálnak a hardverköltségek és a karbantartás költségeiből.
 • EGYSZERŰ MŰKÖDÉS: mivel a hálózatok gyorsabban konfigurálhatók
 • KORLÁTLAN HÁLÓZAT: nincs hálózati korlát határ, maximális hardver kihasználás.

VLAN (Virtual Local Area Network)


Virtuális helyi hálózat egy olyan rendszer-alkalmazási technológia, mely lehetővé teszi, hogy egy nagyobb fizikai hálózatot több kisebb logikai hálózatra bontsunk.

A VLAN hálózat elsődlegesen az elszeparálásra ajánlott alkalmazása. …magyarul egy hálózaton belül több különálló és független hálózati rendszert tudunk megvalósítani. Ez miért is jó?
Egyes hálózatokat -tűzfal szabályok alkalmazása mellett- úgy el tudunk különíteni (szeparálni) egymástól, hogy csak a jogosultak férjenek hozzá az adatokhoz. Ez hasznos lehet, ha például egy vállalkozásnál, ahol különböző osztályok vagy részlegek vannak, akkor azok -akár az eltérő földrajzi elhelyezkedés mellett is- hálózati jogosultság alapján tudják használni a rendszert.

VLAN előnye:

 • biztonságos,
 • 1 db fizikai Ethernet kábelen akár 4096 darab elszeparált VLAN-t tudunk létrehozni,
 • ha több hálózatot is szeretnék biztosítani a kliens végpontra/végpontokra, elég csak egy kábel alkalmazása,
 • nagyobb földrajzi távolságok hidalhatók át,
 • adat hálózat és VoIP (hang alapú) hálózatot is támogat

Hátránya:

 • VLAN protokollt csak a támogatott aktív eszközökkel biztosítható (router, switch)

VPN (Virtual Private Network)

Virtuális magánhálózat, egy olyan rendszer-alkalmazási technológia, mely lehetővé teszi, hogy -az interneten keresztül- biztonságosan kommunikáljunk hálózatokkal.
Általában ezt akkor szoktuk használni, ahol olyan erőforrást szeretnénk elérni, például otthoni, vagy vállalati szerverünket, ami nem kerülhet ki a nyílt internetre pl. biztonsági szempontból.

valójában a VPN egy olyan titkosított csatornát teremt a számítógép (kliens) és az internet szolgáltató között, amely megvéd a külső szemek elől.

Miért jó ez?

Például akkor, amikor nyilvános Wi-Fi hálózatokat használunk, amelyek gyakran sérülékenyek a hacker támadásokra. A VPN segítségével biztonságban tarthatjuk az online tevékenységeinket, például a személyes adatainkat.


TUNNEL avagy Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)


A tunnel rendszer alkalmazásával egy olyan virtuális adatfogalom valósítható meg, ahol az adat továbbítása egy külső hálózatról „alagúton” keresztül, belép egy más hálózati közegbe. Innen az elnevezés, hisz az alagúton keresztül olyan kapcsolat valósítható meg ami láthatatlan.
A mai tunnelek teljesen biztonságosak, mert titkosított csatornán működnek, így teljesen zárt adatkommunikációra képesek nem úgy, mint a korábbi elődeik!

E technológia lehetővé teszi, hogy az adatforgalmat A hálózatból B hálózatba átvigyük anélkül, hogy egy harmadik fél hozzáférne azokhoz!


Ha felkeltettük érdeklődését a virtuális hálózattok iránt, vagy kíváncsi a részletekre, akkor töltse ki az alábbi űrlapot a HÁLÓZAT megjelöléssel és mi rövidesen keressük!  Köszönjük!