Plusz infók – Kamerarendszer

Plusz infók – Kamerarendszer


Tartalomjegyzék:

KAMERAREDSZER ELEMEI

KÉPALKOTÁS

KÉPJAVÍTÁSI MÓDSZEREK

SZOLGÁLTATÁSOK


KAMERAREDSZER ELEMEI

Ipari BOX KAMERÁK

Korábban csak az ilyen kamerákkal találkozhatunk, de mára ezek a háttérbe szorultak. Ennek oka, hogy több elemből kell összeállítani, ami drágítja a bekerülést. Ezek a kamerák még mindig megállják helyüket bárhol is alkalmazzuk.

CSŐKAMERÁK

Az elnevezés a mai kamerákra talán nem a legtalálóbb. A csőkamerák hengeres forma kialakításukról kapták nevüket és a 2000 -es évek végétől kerültek forgalomba. Ezek a kamerák a korábbi box kamerák „leszármazottjai” A mai kamerák megjelenése inkább négyzethasáb, de ezeket mégsem lehetne így hívni… Nemzetközi elnevezésük bullet azaz golyó, de ez nem a kialakításra utal, hanem a kameratest pozicionálására. Nagyságuk alapján 4”-ig „mini” az 5” -t „midi”, a 6” és a 7” -os kameratestűt pedig „normál” méretnek, e fölött „nagytestű” csőkameráról beszélünk.

Ha az elhelyezést vesszük figyelembe akkor inkább a kültéri megfigyelésre ajánlott alkalmazásuk. Ezek a kamerák tudásszinten mindig is az élmezőnyhöz tartoznak, ezért is a legelterjedtebb kameracsalád.

DÓMKAMERÁK

Nevüket a félköríves búrájukról kapták. E kameracsalád elsődlegesen beltéri alkalmazásra lett fejlesztve, de a technológia fejlődésével bátran kültereken is használhatók, de inkább mégis maradjunk csak beltéren! A termékpalettán minden igényre megtalálható a legalkalmasabb modell.

Nagyságuk (átmérőjüket) tekintve 4” – 6” ig, magasságuk is ennek függvényében változik. 70mm -es magaság alatt, mini-dómokról beszélünk.

TURRET vagy SZEMGOLYÓ KAMERÁK

„Torony-kamerák” Az utóbbi évek legsikeresebb kameracsaládja, hisz a legszélesebb felhasználási körben alkalmazhatók. Ezek a kamerák egyesítik mindazt a jó készséget, amit a cső és a dómok nyújtanak. Kis 4” átmérőtől a 6” -ig, igen széles, sőt extra szolgáltatásokkal is, minden igényt kielégítenek.

PTZ KAMERÁK

Elnevezését Pan Tilt Zoom mozaikszóból kapta, ami „Pan” az objektív vertikális (vízszintes) a „Tilt” horizontális (függőleges) mozgására, a „Zoom” pedig az objektív gyújtótávolságára utal.

Tehát ezek a kamerák 3D mozgásra képesek. Általánosan elmondható, hogy mindnél nagyobb a mozgás nagysága, annál jobb a kamera teljesítménye.

A kamera kiválóan alkalmazható nagyobb területek egy pontból való megfigyelésére, például közterületeken, sportlétesítményekben, építkezéseknél stb.

Ma már léteznek nagyobb belterek megfigyelésére is alkalmas, un. beltéri mini-PTZ kamerák is.

HALSZEM (FISHEYE) KAMERÁK

Egy speciális objektívvel rendelkező kameracsalád a halszem kamerák. Sokan tévesen panoráma kamerákhoz sorolják, de ez nem az! A halszem kamerákat leginkább belterekben alkalmazzák, mert szélesebb látószöggel rendelkeznek, mint az emberi szem, ami ~170° körül mozog. Továbbá ezek a kamerák képviselik az egyoptikás legszélesebb látómezőt is. A lefelé és oldalirányú látómező totál, azaz 360°-os vagy féltotál 180°. Tehát a halszemoptikával szerelt kamerák egy igen különleges extrém látószögű kamerák.

Ezeket a kamerákat különleges megfigyelésére ajánljuk. Legtöbb esetben aktív rendszerekben használják ki előnyös tulajdonságaikat, mint pl. biztonsági szolgálatok. Alkalmazása: helyiségek, irodák, folyosók, bejárók, bejáratok, műhelyek, üzemek, raktárak forgalmának megfigyelésére.

PANORÁMA KAMERÁK

Mint a neve is elárulja ez a kameracsalád panorámaképet ad 160° -os horizontális látószögtől akár 360°-ig. A panoráma kamerák abban különböznek minden más kamerától, hogy az általuk közvetített kamerakép a lekisebb deformitással (torzítással) rendelkezik. Ezt több optikával érik el.

Tehát panoráma kamera az, ami legalább két, vagy több optikával rendelkezik.

A panoráma kamerák bárhol felhasználhatók, ott ahol egy szélesebb látótérrel szeretnénk megfigyelni területünket.

KAMERASZETT / KIT

A gyárilag összeállított kameraszettek a magánszférának, illetve azon felhasználóknak szánja a gyártó, akik maguk szeretnék megoldani az ingatlanuk védelmének biztonságtechnikáját a legkedvezőbb megoldással. Hátránya, hogy csak egy kameracsaládot tartalmaz a csomag.

Vezeték nélküli (Wifi) kamerák és kamerarendszerek

A vezeték nélküli (Wi-Fi) IP kamerák legfőbb jellemzője, hogy a kamerát nem kell kábelesen összekötni a kamerarendszer vezérlő egységével, mivel a kamera a képet rádióhullámok segítségével továbbítja.
Ez jó megoldás tud lenni olyan építményeknél, ahol gondot okoz a kábeles kapcsolat.
Azonban a kamera működéséhez (ha nem rendelkezik saját energia megtáplálással) elektromos ellátásról gondoskodni kell.

IP hálózat

Internetprotokoll (Internet Protocol, rövidítve: IP) alapon működő (internetalapú) adatkommunikációs rendszer.

Jelenleg a legelterjedtebb megoldás. Maga a protokoll meghatározza a felépülő rendszer adatsorrendjét.

IP KAMERÁK

Internetprotokoll alapon működő kamerarendszer, ami digitális hálózaton futó jeltovábbítást használ majdnem „veszteségmentesen”. Ennél fogva a magasabb képfeldolgozású kamerák (5MP>) tökéletesen kihasználhatók, valamint minden kétirányú adatkapcsolat is. A rendszer előnye, hogy a működési áramellátás és az adatkommunikáció egy kábelen történik.

Az IP kamerák egy magasabb kategóriát képviselnek, mint az analóg társaik.

KÁBELJELÖLÉSEK és OSZTÁLYOZÁSUK

Minden kábelt köpenye oldalán található feliratok és jelzések alapján lehet azonosítani.

IP rendszereknél a legelterjedtebb megoldás a 2×4 csavart réz érpárú TP (Twisted Pair) kábel, mely lehet tömör (fali kábelezéshez), vagy sodrott (patch kábelezéshez). Továbbá ezek lehetnek árnyék nélküli un. unshielded, vagy árnyékolt mely fóliás (F) és fonott (S) kivitelűek.

Minden kábeleknek megvan az előnye és hátránya. Tehát nem mindegy, hogy melyiket hol alkalmazzuk!

Árnyékolás szerinti osztályozás:

 • U/UTP = Árnyékolás nélküli kábel
 • F/UTP (FTP) = Köpeny alatti (fólia) árnyékolású / árnyékolatlan csavart érpárok
 • S/UTP = Köpeny alatti fonott harisnya (braid screen) árnyékolású / árnyékolatlan csavart érpárok
 • SF/UTP = Köpeny alatti dupla árnyékolás (fonott harisnya és fólia) / árnyékolatlan csavart érpárok
 • S/FTP = Köpeny alatti fonott harisnya árnyékolás / fóliával árnyékolt csavart érpárok
 • SF/FTP = Kétszeresen árnyékolt köpeny (fonott harisnya és fólia) / fóliával árnyékolt csavart érpárok
 • F/FTP = Köpeny alatti (fólia) árnyékolás / fóliával árnyékolt csavart érpárok
 • U/FTP = Csak fóliával árnyékolt csavart érpárok

Megjegyzés: egyes köpenyárnyékolt kábeleken Földelőszál is megtalálható!

PiMF= (Pairs in Metal Foil azaz érpárok fémfóliában) az erek érpárokba sodorva legalább 120% takarású műanyag szigetelésű alumínium fóliával árnyékolva.

KÁBEL-KATEGÓRIÁK

Még mindig a legbiztosabb adatkapcsolat kábelen történik legyen az rézvezeték, vagy üvegszál!

Rövid távolságok esetén (<100m) rézalapú Ethernet hálózati kábelekkel valósítható meg az adatátvitel.  Az egyes felhasználási területekre, valamint az adatfolyam nagyságához mérten a hálózati kábeleket kategóriákba sorolják és jelölik (Cat. jelzéssel), ezzel is megkönnyítve a választást. Mára a legelterjedtebb Cat.5e, Cat.6, Cat.6a és a Cat.7jelzésűvel találkozhatunk.

Kamera-rendszereknél főleg a Cat.5e jelzésűt használják, de az ideális választás mégis a Cat.6a!

NVR

Hálózati Video Rögzítő (Network Video Recorder) röviden az NVR a kamerarendszer központi egysége. Feladata a kamerák által fogadott digitális jel feldolgozása, időszakos tárolása a benne elhelyezett merevlemezre(ekre), illetve lehetővé teszi a rendszer-beállításokat és a távoli hozzáférést az interneten keresztül.

A kameraszám, elsődleges meghatározója az NVR kiválasztásának. Lehetnek 4-csatornás azaz 4 kamerától egészen 256 kameráig. Mindnél több a kamera ésvagy nagyobb felbontás, annál nagyobb tárolót igényel a rendszer!

Általánosan gyakorlat, hogy

 • 9 kameráig elegendő az – 1 SATA (1 HDD)
 • 16 kameráig – 2 SATA
 • 32 kameráig – 4 SATA
 • 32-től a magasabb SATA számú rögzítő az ideális választás.

A jel két módon juthat a készülékbe: kábelen, vagy Wi-Fi* -n.
A merevlemezek száma, kapacitása nemcsak a kameraszámtól függ, hanem az adatmennyiségtől is. Az adatmennyiség időkorlátot szab a tárolt videoanyag terjedelmére. A merevlemezek számát egy kalkuláció segítésével lehet pontosan kiszámolni, hogy mennyi HDD-re lesz szükségünk.

Power-Over-Ethernet (PoE)

Minden IP kamera Power over Ethernet szabványt támogat (802.3af / 802.3at) az egyszerű áram megtáplálás miatt. (de még mindig a legtöbb kamera továbbra is rendelkezik 12V Jack 3,5mm csatlakozóval is)
Lehetőség van egy PoE Switch segítségével feladni az áramot, vagy egy PoE tápfeladóval. A kamera-rendszertől függ, hogy milyen messze van az eszköz a tápfeladótól.
Jelen szabvány szerint maximum 100m-távolságig alkalmazható problémamentesen a kapcsolat.

PoE Switch

szerepe a kamera-rendszerekben, hogy a kamerák által közvetített jeleket összegyűjtse és továbbítása a rögzítő (NVR) felé. Egyes switch -ek a jeltovábbításon kívül magasabb szintű szolgáltatással is rendelkeznek, amivel a rendszeradatok kontrolálhatók, menedzselhetőek.

KÉPALKOTÁS

AGC (Automatic Gain Control) – Automatikus erősítés szabályozás

A környezeti fényviszonyoktól függően egy bizonyos fényerő alatt automatikusan bekapcsol, biztosítva a kamera kielégítő működését, szélsőséges fényviszonyok közt.

2020-tól már nem ezzel a megjelöléssel, illetve egy fejlettebb szabályozási technológia ismert.

ColorHunter

Az Uniview által alkalmazott folyamatos színes képalkotási technológia az extragyenge megvilágítású helyiségek, terek megfigyeléséhez, valamint az esti/éjszakai felvételek totál színes képmegjelenítéssel. A szuper érzékeny objektív F1,0 blendeértékkel és egy segéd fényforrással kiegészítve éri el a részletgazdag színes megjelenítést.

ColorVu

A Hikvision által alkalmazott 24/7 színes képalkotási technológia az ultraalacsony megvilágítású helyiségek, terek megfigyeléséhez. A szuper érzékeny objektív F1,0 blendeértékkel és egy segéd fényforrással kiegészítve éri el a részletgazdag színes megjelenítést.

DORI

Egy mozaikszó, ami Detection Observation Recognition Identification = Észékelés Megfigyelés Felismerés Azonosítás
Ezt főleg a PTZ kameráknál előnyös objektív tulajdonság. A DORI 4 értékből áll és méterben értendő.
A fókusztávolság nagyban meghatározza a DORI „méter” értékét!

ÍRISZ / Blende

Az objektív azon része, ahol a fény egy meghatározott nyíláson a képérzékelőbe (CMOS) bejut. A nyílás, azaz az írisz (a megfigyelő kamerák esetén) leginkább fix1, de léteznek változtatható2 blendeértékű kamerák és automatikus3 rekeszállításúak is.

1, Fix rekesz: a legtöbb biztonsági / megfigyelőkamera ezzel rendelkezik. Legelterjedtebb az F1,6 és a F2,0 érték. Mindnél kisebb a szám annál több fényt enged át.

2, Változtatható blendeérték: „haladó szinten” manuálisan állítható a kívánt érték, mint pl F1,5-F4 tartományban. VF objektíveken szokásos alkalmazása.

3,1 Autó-Írisz: leginkább a motorizált lencséknél használják főleg ott érvényesül előnyös tulajdonságai, ahol változó fényviszonyok környezetében alkalmazzák.
3,2 P-Írisz: az autóírisz továbbfejlesztett „precíz” változata. Ezzel a megoldással sokkal jobb a mélységélesség, kontraszt és élesebb képminőség érhető el változó fényintenzitás mellett.

FÓKUSZTÁVOLSÁG

Minden egyes optikára jellemző az „f” érték megadása. Ez a fókusztávolság, vagy gyújtótávolság, amit milliméterben ad meg a gyártó.

Megfigyelő kamerák terén a főleg a fix 2,8 | 4,0 | 6,0 mm, illetve változtatható 2,8-12 | 2,7-13,5 mm-es értékekkel találkozhatunk.

A fókusztávolság egyben meghatározza az objektív (kamera) látómezőjét, azaz a látószögét.

A kisebb fókusztávolság (pl. f/2,8) nagyobb látószöget, míg a nagyobb fókusztávolság (pl. f/6 kisebb (szűkebb) látószöget eredményez. Tehát a nagyobb látószöggel nagyobb terület figyelhető meg, de ezzel szemben a részletek (arcfelismerés) azonosíthatósága csökken, míg kisebb látószögnél a távolabbi területek is jobban azonosíthatók.

KÉPFELBONTÁS

A kamerák által biztosított képminőség. Mindnél magasabb a képfelbontási érték annál tisztább, részletgazdagabb a megjelenített kép. Két értékben adják meg, mint pl. 1920×1080 azaz képszélesség és a képmagasság pixszámainak szorzata. E példánkban ~2MP (megapixel) kamerának felel meg, ami a FullHD képszabványnak (2K) megfelel

A mai IP kamerák többsége a 2MP (Full HD) – 8MP  (4K, UHD-1) képfelbontásig található meg.
Általánosan elmondható, hogy fix objektív esetén:
2 MP felbontás magáningatlanok külső és belső tereihez, <100m2 helységek pl.irodák, műhelyek, épületek körüli sávok,

4 MP felbontás ~20m-ig,
5 MP felbontás~30-40m-ig,
8 MP felbontás ~50m> feletti távolság megfigyelésére.

KÉPFELBONTÁS 16:9 (HD)

Valójában a PAL+ analóg televíziózás nemzetközi szabványa, (amit a HDTV, UHD, Full HD, SD digitális TV is használ) és a mai napig vezető képarány formátum.

szélességxmagasságbetűkódfelbontás (MB)
640x360nHD0,2304
854x480FWVGA0,40992
960x540Qhd0,5184
1024x576WSVGA0,589824
1280x720HD/WXGA0,9216
1366x768FWXGA1,049088
1600x900HD+1,44
1920x1080FHD2,0736
2048x1152QWXGA2,359296
2560x1440QHD3,6864
3200x1800WQXGA5,76
3840x2160UHD8,2944
5120x2280UHD+14,7456
7680x4320FUHD33,1776
15360x8640QUHD132,7104
30720x17280HHD530,8416
61440x34560FHHD2123,3664
122880x69120QHHD8493,4656
képfelbontás táblázat

KÉPKOCKASZÁM fps

A megfigyelőkamerák adatai közt ez mindig megtalálható, pedig a legtöbb felhasználóknak semmit sem mond. De mi is ez a szám?

A videokép létrejöttéhez képkockák sora, sorozata adja a mozgó folyamatos képet. Mindnél magasabb ez a szám annál gyorsabb mozgások válnak még élesebbé. Alapesetben a 25 képkockaszám/másodperc (fps) az irányadó. Megjegyzem a megfigyelő, biztonsági kamerák esetén ez az érték bőven kielégítő és nem kell nagyobb értékekre törekednünk.

Speciális esetekre, mint pl. jármű azonosításhoz (rendszámazonosításhoz) a magasabb érékek a jó választás.

KÉPSZENZOR MÉRET

A digitális képalkotás „lelke”. Mindnél kisebb a számérték, annál jobb a képszenzorunk (CMOS).

Egy 1/1,7″ képszenzor méretű kamera érzékenyebb, mint a 1/2,8″-as, tehát az 1/1,7″ több fényt tud magába engedni, ezért gyenge fényviszonynál is jobb képminőséget produkál, mint a nagyobb értékű.

De nem minden a szenzor méret! Azonos értékű képszenzorok között is jelentős képminőség különbség jelentkezhet!

LÁTÓSZÖG

A kamerák látószögét (látómezőt) fokban (°) adják meg. A látószöget a gyújtótávolság befolyásolja. Mindnél nagyobb a gyújtótáv, annál kisebb a látómező!

Az optika (objektív) látószögét három adattal adható meg:

1. Horizontális látószög (képszéleség)
2. Vertikális látószög (függőleges)
3. Átlós látószög

A szakértők számára mindegyik fontos, de általános felhasználáshoz elegendő, ha csak a horizontális látómezőt vesszük figyelembe.

Általánosan elmondható, hogy fix objektív(ek) esetén

1° – 49° = Szuper szűk
50° – 69° = Szűk/kis
70° – 94° = Normál
95° – 114° = Széles/nagy
115° – 159° = Extra-széles
160° = Ultraszéles
180° = Féltotál
360° = Totál látószögről beszélünk.

míg Zoom objektív(ek) esetén

1° – 65° = Szűkített zoom
25° – <110° = Normál zoom (Wide-Tele)
28° – 110°> = Széles zoom (Super-Wide)

A látószög csökkenésével sokkal jobban azonosítható a megfigyelt tárgy, vagy személy.

LUX

azaz megvilágítás, mértékegysége (jele lx) 1 lx = 1 lm/m2

Általánosan elmondható, hogy:

 • 100-150 lx = erősen borult ég a déli órákban / jól megvilágított sugárút világítás, vagy gyalogátkelő helyek,
 • 10-50 lx = átlagos LED utcai közvilágítás,
 • 1 lx = a gyertya fényereje 1m távolságban, (visszaverődésmentes környezetben)
 • 0,05 – 0,03 lx = teliholdas est,
 • 0,001 lx = csillagfényes éjszaka,
 • 0,0001 lx = borult éjszaka,
 • 0 lx teljes sötétség = pl. fénytől teljesen elzárt szoba;

Megjegyzés: a lux értéket nagyban befolyásolja a fényvisszaverődés mértéke!

Színes fényérzékenységi határ

Már maga az elnevezés is arra utal, hogy a kamera milyen gyenge fényerőig (megvilágításig) tud színes képet biztosítani. Ezt a gyártó lux -ban adja meg. A megadott értékhatár alatt a kamera már nem képes elfogadható képjelet visszaadni. Ekkor (alapesetben) éjszakai módra vált, és automatikusan bekapcsol a kisegítő fény. Ez leginkább infra LED (IR), de egyre több modell rendelkezik más kisegítő fényforrással is mint pl. melegfényű LED (SSL). Az éjszakai mód manuálisan is kapcsolható. Nagyobb távolságok éjszakai megfigyelésére már lézeres kisegítő megvilágítást alkalmaznak.

Megjegyzés: megfigyelő kamerák esetén a színérzékelési határminimum 0,0005 lx

Az emberi szem színlátási határa ~0,08-0,03 lx

ZOOM

Egyes kamerák, amik meg tudják változtatni objektívük fókusztávolságát azaz látószögét, azokat variofokális (VF), vagy zoom objektíveknek nevezzük.

Egy 2,8-12mm közt motorikusan (tengelyirányban) állítható fókusztávolsággal, (változtatható látószöget) 4x optikai nagyítás érhető el.

Legegyszerűbben a zoom kifejezést „Nagyításnak” nevezhetjük. Mindnél nagyobb egy kamera optikai zoom értéke annál jobban változtatja meg a központi tárgy nagyságát, ezzel szemben csökken a látószög.

DIGITÁLIS ZOOM

Ezek főleg PTZ kamerákban alkalmazzák, hogy a részletek még jobban azonosíthatók legyenek.

Egyszerűbb kamerák esetén csak -digitális kódolási technológián keresztül- szoftveresen érhető el, ami képminőség romlással jár, de a romlás enyhítésére magasabb képfelbontású kamerát válasszunk.

KÉPJAVÍTÁSI MÓDSZREK

WDR (Wide Dynamic Range)

Kamerák esetén sokszor találkozunk a WDR rövidítéssel.

A háttérfény (ellenfény) kompenzáció elektronikus változata. Erős megvilágítású környezetben, ahol egyszerre van jelen sötétebb (árnyékolt) terek a képmezőben ott a WDR funkció engedélyezésével a rendszer kiegyensúlyozza a teljes képet, így további részletek válnak láthatóvá.

Változatok:

 • DWDR = Digital Wide Dynamic Range, kiátlagoló fényegyensúly
 • 3D DNR = egy magasabb szintű képzaj feldolgozási rendszer
 • 120 dB = sokkal élethűbb, valós képalkotás
 • 130 dB = folyamatos színes 24/7 kameráknál használatos
 • 140 dB = jelenleg a legjobb képminőség produkálható! (2020)

BLC  (Back Light Compensation)

Háttérvilágítás kompenzáció, azaz a sötét terekkivilágosítása. Valójában átlagoló fénymérésen alapul.

Dewarping

Képtorzítás (képelhajlás) csökkentése. 135°> horizontális látómező feletti kameráknál alkalmazzák.

EIS  (Electronic Image Stabilization)

Elekrtonikus képstabilizáló rendszer. Csökkenti a rázkódás (szélrezonancia) miatt kialakult elmosódásokat.

HLC  (High Light Compression) Erős Fény Kompenzáció A látómező erősen megvilágított területét (csúcsfényeit) optimalizálja.

DNR  (Digital Noise Reduction)

Digitális képzaj szűrő. Gyenge fényviszonynál kiküszöbölhető a színszennyeződés.

RE  (Regional Exposure)

A Hikvision által fejlesztett expozíciós beállítás, egy kijelölt régióhoz kapcsolva. Valójában fénykompenzáció.

SZOLGÁLTATÁSOK

AcuSense technológia

A Hikvision saját fejlesztésű intelligens személy és jármű megkülönböztető rendszere. Valójában egy továbbfejlesztett Deep Learning technológia. A szolgáltatással jól kiküszöbölhető a téves riasztások a megfigyelt területen, így egy jóval pontosabb valós idejű riasztás(ok) -ról értesülhetünk.

Egyes termékek vizuális és hangalapú figyelmeztetést is tud alkalmazni a behatolás pillanatában, ezzel egyidőben jelzést küld telefonunkra, vagy a TWA rendszer használatával a kétirányú hangfunkció is elérhető.

https://www.hikvision.com/en/core-technologies/deep-learning/acusense/

AI

Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence) a megfigyelő kamerák, valamint NVR -ek működése terén.

Az ilyen jelzéssel ellátott termékek egy magasabb technológiai és szolgáltatási szintet képviselnek, mint pl. emberi arc, rendszám felismerést, számlálást és statisztika készítést, minden mozgó esemény megkülönböztetését, valós riasztások megjelölését, a korábbiak gyors visszanézését stb.

Egyes eszközök tűz, hő, füst, valamint hangfelismerő riasztási funkcióval is rendelkeznek.

ANR (Auto Network Redundancy)

Egyes IP kamerák hálózat leszakadásnál automatikusan el tudják menteni videofelvételeiket SD kártyáikra. Amikor a hálózati kapcsolat helyreáll, akkor ezek a felvételek átküldésre kerülnek az NVR-re.

DarkFighter

A Hikvision által fejlesztett technológia, mely a gyenge fényviszonyoknál is tökéletes képminőséget produkál.

Deep Learning technológia

„Mély strukturált tanulás” azaz felismerővé lehet tenni (a kamera számára) a mozgó alakzatok megkülönböztetését. Biztonsági kamerák számára leginkább az arc és járműfelismerést helyezik előtérbe.

Kétirányú kapcsolat (TWA)

Two-way audio. A kétirányú audió funkció lehetővé teszi a hangkommunikációt az eszköz és a (mobil) kliens között. Magyarul hallani tudjuk a valós idejű külső zajokat és egyben vissza is szólhatunk az eseményekre reagálva. Ekkor úgy működik, mint egy Walkie talkie.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy külső mikrofont, vagy hangszórót kell csatlakoztatnia!

Light Hunter

Az Uniview által fejlesztett technológia (2019) mely a gyenge megvilágítású helyiségek, terek megfigyeléséhez a kameráknak élénk színeket, jelentős fényerőt és rendkívül tiszta képeket biztosít. 2020 decemberétől Light Huner elnevezéssel szerepel.

Open Network Video Interface Forum (ONVIF)

azzal a céllal jött létre, hogy szabványt hozzon létre az IP videoeszközök interfészei számára. Azaz lehetővé kell tenni a különböző gyártók eszközeinek egy rendszerben történő együttes használatát, kompatibilitását.

S profilVideo streaming és konfiguráció. A profil lehetővé teszi az IP hálózaton történő eszközkezelést, mint pl. videokezelő szoftverrel való konfigurálást, vezérelhető video streaminget (adatfolyam). Továbbá PTZ vezérlést, az audio bemenet, a multicasting és a relékimenetek számára a megfelelő eszközök és az ilyen funkciókat támogató kliensek számára is.

G profil – Felvételek kezelése, hang- és metaadatok fogadása. Kép és hanganyagok fogadása IP hálózaton keresztül, azok konfigurálása, vezérelhetősége amennyiben az eszköz támogatja ezeket.

T profil – Fejlett Video Sreaming. A profil támogatja a H.264 és a H.265 kódolási formátumokat, riasztási eseményeket, minden mozgás és manipulációs helyzetfelismerést. Továbbá támogatja a képalkotó berendezések (IP kamerák) beállítását, kétirányú hangrendszert, a képernyőről vezérelhető PTZ mozgások, (régió vagy zónakijelölés) konfigát, HTTPS streaming, és a digitális bemenetek, valamint kimenetek kezelését is.

https://www.onvif.org/profiles/

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks)

Egyfajta adattárolási technológia, ahol az adatvesztés és a gyors hozzáférés miatt több HDD vagy logikai meghajtón adatokat tárolunk. Nemcsak a gyorsaságot növelhetjük a különböző un. RAID szinteken, hanem a sávszélességet és a biztonságot.

ROI (Region of Interest)

Terület (régió) kijelölés a megfigyelt területen belül.

Intelligens téves riasztási funkció SIP

A legújabb algoritmusú „mély strukturált tanulás” azaz a Deep Learning mozgás figyelő/elemző technológia továbbfejlesztett 2021-es változata a SIP (Smart Intrusion Detection) az UNV-től.

Az intelligens videotartalom elemzési technológia kiküszöböli és <1%-os hibaarányú észlelés alá redukálja (mely jelenleg a legalacsonyabb) a mozgások által keltett „téves” riasztásokat. A fejlett helyzetfelismerés mellett megkülönbözteti az olyan korábbi téves riasztásokat, mint pl. a levelek kisállatok mozgását, hirtelen árnyékhatást, egyéb nem célzott tárgyakat labda, madarak, rovarok, pókok, csapadékmozgást stb.

Standalone működés

Mára a legtöbb IP kamera képes külső tároló (NVR) nélkül is rögzíteni a felvett képanyagot.

Ezt „stand-alone” azaz önálló működésnek nevezzük. Ekkor elég csak az SD kártyát installálni és már indulhat is a helyi rögzítés. Az internet segítségével az élőkép, vagy a már rögzített események távolról is elérhetők.

Jó megoldást tud nyújtani time-lapse felvételek készítés (azaz egyes képkockákat megadott időintervallumokban rögzít SD-kártyára), vagy egyedi időszakos megfigyeléshez.

Az ilyen felhasználáshoz a legjobb választás, ha kameránk Intelligens AI (Deep Learning) szolgáltatással is rendelkezik!

Vandálbiztos

A vandálbiztosnak értjük azt a kamerát, ami egy bizonyos törésteszten megfelel. A teszt alatt meghatározott vizsgálatokat kell teljesíteni, majd a termék ennek függvényében megkapja a megfelelőségi eredményt. A kamerák rendszerint az IK8, vagy IK10 minősítéssel rendelkeznek.